Artikler

Bragt i ugebladet for møn oktober 2007:

Overraskende to’er ved distriktsmesterskabet

Stenagergård Sportsrideklub deltog ved distriktsmesterskabet i springning i Fakse søndag d. 21. oktober, dette er i sig selv en sejr for en klub af vores størrelse, med et forholdsvis begrænset antal ryttere på distriktsplan.

Holdet bestod af: Peter Christensen på Birkholms Logo, Signe Ravnsted-Larsen på Heslegårds Welina, Sabrine Sibbern på Afrodite og Anja Lunn på Coronadi II M.

Mesterskabet blev afviklet således, at to ryttere skulle ride LC og to ryttere skulle ride LB, Peter og Signe red LC og Sabrine og Anja red LB.

Der var syv hold til start, og uheldigvis havde STK trukket startnummer et, og skulle altså på banen som det første hold.

1. runde:
Peter (som lige var kommet hjem fra en uges ferie på Mallorca) fik desværre store vanskeligheder allerede på første spring, og blev diskvalificeret for tre stop, så der var lagt ekstra pres på de resterende tre ryttere, for det er et krav at mindst tre ryttere gennemfører banen.

Signe fik en rigtig god tur på Welina, men desværre fik hun nedslag på det allersidste spring.

Sabrine og Afrodite red en fejlfri runde i overlegen stil.

Anja fik desværre 8 fejl i første runde på Coronadi, der ellers var i topform, men trykkede sig på dobbeltspringet.

Efter første gennemridning af alle hold, var to hold udgået, og STK lå på en delt fjerdeplads med 12 fejl.

2. runde:
Peter fik en bedre 2. runde, men blev desværre igen diskvalificeret, så der var igen lagt pres på de resterende.

Signe fik igen en rigtig god tur på Welina, og denne gang blev alle bommene i holderne, trods nogle nervepirrende berøringer.

Sabrine og Afrodite holdt nerverne i ro og red igen en fejlfri runde i fin stil.
Presset var nu lagt på Anja og Coronadi, som red en flot og fejlfri anden runde, til stor jubel fra resten af holdet.

STK endte med at blive nummer to med 12 fejl, og glæden var stor, da ingen på forhånd havde haft forventninger om placering.

Bragt i ugebladet for møn august 2005:

Her kommer Anja og Celestin flot over en forhindring ved et stævne i Vallø i begyndelsen af juli. I løbet af en sæson er de med i 20-25 stævner i hele landet. (Foto: Karl Larsen).

Med sin hest Celestin klarede den dygtige, mønske springrytter, Anja Lunn, for nylig for første gang højden 140 centimeter.

Målet nået

Ved et springstævne - Møn Grand Prix - i midten af juli på Dyrskuepladsen i Stege prøvede Anja og Celestin for første gang at konkurrere med andre ekvipager på højden 140 centimeter. Det gik fint. Dermed fik hun bevist, at det kunne lade sig gøre lægge de ti centimeter til højden, der var hendes mål for denne sæson, og som åbner mulighed for at deltage i internationale springstævner på hjemlig grund.
   Nu lyder 140 centimeter måske ikke af så meget. Men faktisk ligger højden kun 20 centimeter under den maksimale højde, de dygtigste ekvipager mestrer i denne sportsgren. Det sætter hendes sidste spring lidt i relief og giver den 34-årige rytter en pæn placering mellem de bedste springryttere i Danmark.
   Forudsætningen for at klare de store højder er træning og atter træning, og at kemien mellem hest og rytter er i orden. Desuden skal skal begge parter være i mental og fysisk topform.
   - At komme fejlfrit rundt på en springbane inden for tidsgrænsen kræver, at Celestin kan reagere prompte på det mindste vink, jeg giver den. Under træningen bruger jeg derfor megen tid på at skærpe dens opmærksomhed ved hjælp af forskellige små forhindringer, den hele tiden skal forholde sig til og reagere på. Men samtidig har jeg brug for en person, der står på jorden og kan se de fejl, jeg laver. Fx hvordan min tilridning til et spring er, og hvordan jeg sidder på hesten under springet, fortæller Anja Lunn, som med ca. en uges mellemrum tager turen til Humlebæk sammen med Celestin for at få rettet sine fejl og få gode råd hos sin træner, Thomas Dresler, tidligere danmarksmester i ridebanespringning.

Stor rutine
En dygtig rytter er ikke noget, man bliver fra den ene dag til den anden. Anja har redet, siden hun var otte år og har siden da siddet på ryggen af adskillige heste, inden hun selv fik sin egen hest. Derfor er hun blevet god til at aflæse en hests signaler og fornemme, hvordan den skal rides.
   - Det har givet mig stor rutine, så jeg i dag kan ride mange forskellige slags heste. Og den erfaring kommer mig til gode, når jeg fx tilrider og uddanner andre folks heste, det vil sige rå heste, der aldrig har haft en rytter på ryggen, fortsætter Anja Lunn, der også underviser ryttere privat i både spring og dressur.
   Sideløbende med sin sport, undervisning og tilridning af fremmede heste, vil Anja gerne i gang med at indkøbe heste og uddanne dem med videresalg for øje.
   - Men det er ikke så lige til, som det måske lyder. For det er svært at finde gode heste til en fornuftig pris, siger Anja Lunn.

Noget jeg drømte om
Rammen om hendes liv med heste, ikke mindst Celestin, en ni år gammel vallak som hun fik 1998, er gården Bredbjergdal på Stubberup Havevej, som hun og hendes mand købte for syv år siden, så både de og hendes heste kunne få “et liv på landet”.
   - Tidigere var det at blive en god springrytter bare noget, jeg drømte om, for så længe jeg ikke havde en god hest, kunne jeg ikke bevise over for mig selv, om min drøm kunne blive til noget eller ej. Men så fik jeg Celestin, og nu er det lykkedes, det jeg drømte om, siger Anja Lunn.

Flot hjemmeside
Med til historien hører også, at Anjas mand, Karl Larsen, fuldt og helt bakker op om hendes rideinteresse. Sammen drager de hver sæson afsted til 20-25 springstævner over hele landet, hvor han blandt andet tager billeder og lægger dem op på Anjas flotte hjemmeside (www.bredbjergdal.dk), så den hurtigt bliver opdateret efter hvert stævne hun har deltaget i.
Og apropos stævner. Ekvipagens næste udfordring er konkurrencen om sjællandsmesterskabet, som afvikles i den kommende weekend.

nor

Bragt i møns tidende 18. Juli 2005:

Anja og Celestin tog et spring i den rigtige retning

- Det kan være svært at fokusere 100 procent på ridningen, når man også er arrangør af stævnet, siger Anja Lunn, der tog et par timers fri fra de officielle pligter for at lade op. Og det lykkedes så godt, at hun sammen med Geerslettegårds Celestin nåede i finalen. Foto: Claus Rasmussen

 

 

STEGE: Selv om Anja Lunn stadig døjer med eftervirkniungerne fra et styrt i efteråret, leverede hun et fint resultat ved at kvalificere sig til finalen i Møn Grand Prix

Af Claus Rasmussen

Cirka én gang om ugen kører Anja Lunn fra Møn til Humlebæk for at træne hos den tidligere danske mester i ridebanespringning, Thomas Dresler, og selv om turen tager tre timer hver vej, lader den til at kunne betale sig.
I hvert fald leverede den 34-årige rytter en fin præstation, da hun sammen med sin hest - den ni-årige dansk varmblod Geerslettegårds Celestin - kvalificerede sig til finalen i Møn Grand Prix på "hjemmebane" på Dyrskuepladsen i Stege.
- Min træner sagde, at det var det bedste, han havde set mig ride, siger en glad Anja Lunn.
Ekvipagen kom fejlfrit gennem lørdagens kvalifikationskonkurrence i den højeste klasse og slap også gennem den efterfølgende placeringsspringning uden nedrivninger. Det sikrede parret en tredjeplads - selv om højden på forhindringerne var hævet fra 130 til 140 centimeter.
- Det var første gang, jeg prøvede at springe 140 centimeter i konkurrence, men det gik rigtig godt, siger Anja Lunn.

Brækket skinnebenet
I søndagens finale måtte Anja Lunn og Geerslettegårds Celestin indkassere to nedrivninger og sluttede et stykke nede i feltet.
- Men bare det at komme i finalen var rigtig godt, siger Anja Lunn, der ellers ikke havde optimale betingelser.
Ved et stævne i september styrtede hun og brækkede skinnebenet, og hun døjer stadig med eftervirkningerne og trækker lidt på benet.
- Jeg faldt stille og roligt, men landede uheldigt. Jeg har haft benet i gips i to en halv måned, men jeg kan stadig ikke løbe. Jeg har også haft knust overarmen og slået tænder ud. Men når man rider på fire-fem heste om dagen, så skal der jo ske uheld, siger Anja Lunn, der har mange heste til afretning hjemme på gården på Stubberup Havevej og desuden selv underviser på Stenagergård og i Nykøbing Falster.

 

Bragt i møns tidende 12. April 2005:

Anja Lunn har et mægtig godt tag på de rå heste

Anja Lunn sigter på at nå op til det internationale niveau. Foto: Leo Grøndal

 

 

Heste kommer til afretning hos den travle rytter på Stubberup Havevej

Af Svend Klarskov

STUBBERUP: Kragerne vender ikke her. Men det er da et stykke ude på landet, Stubberup Havevej 1. Her bor rytteren, Anja Lunn, 34 år.
Anja Lunn har redet siden hun var otte år. Hun boede førhen i København, men her var det ikke nemt at holde hest, og sammen med sin mand ledte hun for ca. syv år siden efter en ejendom på landet, hvor der kunne holdes heste. Og for en overkommelig pris købte parret gården ved Stubberup.
Anja Lunn er landbrugs-uddannet og har det grønne bevis, men det er altså heste, der fylder det meste af hendes hverdag.
- Folk kommer til mig med deres rå heste, forklarer Anja Lunn.
En rå hest kan f.eks. være en hest, som er lidt ustyrlig - eller en hest, som ikke har lært så meget.
- Så tilrider jeg hesten, som jeg har i en to-tre måneder.
Folk finder frem til Anja Lunn via hendes hjemmeside, som gennemsnitlig besøges 30 gange hver dag.
Anja Lunn underviser også i ridning på Stenagergård i Landsled og i Nykøbing F. - Og selv rider hun "alt det, jeg kan komme til".
Hun deltager i stævner over hele Danmark. Hun var i Jylland i den forløbne weekend.
Det er specielt spring-konkurrencer, Anja Lunn for øjeblikket deltager i - ikke mindst, fordi hun er ejer af en god springhest.
Målet er at få tilegnet sig så meget træning som muligt, så hun kan gøre sig fortjent til deltagelse i internationale stævner.


 

Bragt i ugeavisen for møn og omegn mandag d. 4/4-05:

Flot indsats af Anja og Celestin

Foto

Anja og Celestin til hjemmetræning. (Foto: Karl Larsen.)

Det var ridebane-springning i de store højder, der var tale om ved påskens landsstævne i Nykøbing. Klassehøjderne var fra 120 cm. og opefter, så der var her tale om springning for de modige. Der var deltagelse fra det meste af landet, så konkurrencen var hård.
   Anja Lunn fra Stenagergård Sportsrideklub på hesten Geerslettegårds Celestin, var til start i fem klasser ved stævnet. To La-klasser (max.120 cm) og tre Mb-klasser (max.130 cm.)
   Det var lørdagens konkurrencer, som gav Anja de bedste resultater til dato. I La-klassen blev det til en flot 11.plads, så det var et rigtig godt udgangspunkt til den næste klasse, som var Mb´en.
   I Mb`en var der 36 ekvipager til start, bl.a. med nogen af landets bedste springryttere. Det blev da også en tidligere vinder af en worldcup-afdeling, som trak det længste strå i klassen. Anja blev slået i omspringningen med 4/100-dele af et sekund og måtte dermed "nøjes" med andenpladsen. Men dette resultat er i sig selv en super flot præstation, og det kunne ligeså godt have været Anja, der var løbet med sejren i denne klasse, da det jo, som tiden viser, er marginaler, der tæller, når man springer på landsplan.
   Har man lyst til at læse mere om Anja og Celestin, så prøv www.bredbjergdal.dk

Pressemeddelelse